hits

KJÆRE LEGE


 

Kjære lege,

har du noen gang opplevd å ikke bli hørt og ikke bli trodd?

Har du noen gang opplevd å gang på gang prøve å formidle noe, men det blir ikke tatt på alvor?

Har du noen gang opplevd å stå der som 16-åring å få svaret «sikker på at det ikke bare er psykisk», når du prøver å fortelle om smerter du har hatt i flere år?

Har du noen gang blitt kronisk syk fordi ingen trodde deg?

Det har jeg.

Hadde jeg blitt hørt, hadde jeg vært frisk. Null medisiner, sluppet over 60 sykehusbesøk på 2 år, vært uten operasjon nr.1, som gjorde meg verre, sluppet operasjon nr. 2 og 9 timer på operasjonsbordet og fortsatt hatt drømmejobben.

Skjedd har skjedd, og det er helt greit. Det kan jeg leve med.

 Men å ikke bli hørt, er verre for meg. Det å stå der som 16-åring å få servert svaret «sikker på at det ikke bare er psykisk», fordi du er litt tynnere og spinklere enn de andre, har brent seg fast hos meg, som resten av de 12 arrene jeg har spredd rundt på overkroppen. Arrene gjør meg ikke noe, de verker en gang i blant, men det kan jeg leve med.

Å ikke bli hørt av den eneste personen som kan hjelpe deg, det er vondt. Det er vondere enn å bli sydd i uten bedøvelse. Tro meg, jeg vet.

Til slutt hører du, men du tror ikke.
«Gap opp, jeg ser ingenting, alt er fint».
Jeg tenker; det er ikke bare å gape opp, så ser du om maten sitter fast eller ikke.

For det var nettopp det maten gjorde, gang på gang. En bit, stuck. Bom fast i spsierøret. Man kan prøve å skylle det ned med vann, men da kjenner man bare et enormt press i spiserøret, følelsen av å bli kvelt og at det skal sprekke samtidig. Til slutt fylles det opp med vann, helt til det renner ut igjen.

Endelig, pusten tilbake.

Det er ikke psykisk tenker jeg, hvordan kan det være det når jeg kjenner at maten fysisk sitter fast, at jeg fysisk må brekke meg for å få løsna det?
Eller er det psykisk, legen mener jo at alt er bra. «Alt er bra» er for øvrig det verste jeg kan få høre, alt er ikke bra, maten sitter fast. Det er så altfor mange ganger ordene «alt er bra» er løgn. Du vet, akkurat som om du har hatt en dårlig dag og du svarer foreldrene dine «alt er bra».

 Det sa de den gangen jeg grein meg til å få tatt en ny gastroskopi (noe jeg senere skulle bli godt kjent med), «alt er bra».

Gastroskopi er forresten en slange med et kamera på som de sender ned i spiserøret og magen.

Noen år senere, ny gastroskopi. Den andre av 56 påfølgende de to neste årene.
Denne gangen var beskjeden noe helt annet, «dette er ikke bra. Vi får ikke ned skopet, det er for trangt og det har blitt altfor skadet av magesyre (det man kaller halsbrann/sure oppstøt), slik at det er blitt en innsnevring».

Det skulle vise seg at det ikke var så psykisk allikevel. Grunnen til at det var vanskelig å spise var fordi spiserøret var skadet av syre, 7 mm «åpning» ved innsnevringen, det skal være 24 mm.

2 år med blokking (ballong som blåses opp i spiserøret), månedlig og deretter ukentlig. Samt et stent i 8 uker (et rør som står i spenn for å vie ut spiserøret).

Nyttt sykehus, ny lege.

 Hasteoperasjon. 9 timer senere, 16 cm fjernet av spiserøret og en magesekk sydd om til spiserør, våkner jeg på intensiven. 4 døgn. Søvn, søvn og 2 minutter våken, man skiller ikke mellom virkelighet og drøm på grunn av smertestillende.

Våken, en fast intensivsykepleier ved sengen 24 timer. Søvn. Deretter sengepost, medisinstativ, prekestol, epidural, kateter, dren, cvk og mange nåler. Opptrening.

Endelig hørt.

Fra første gang jeg var på kontoret ditt. Endelig tatt på alvor. Evig takknemlig.
 
Så kjære lege, takk for at du tok et valg. Takk for at du tok dette alvorlig, noe det i aller høyeste grad er, takk for at du var sikker i dine avgjørelser, men aller mest, takk for at du så meg, hørte meg og tok mitt ord på alvor. Etter altfor mange år med "alt er bra", endelig hørt.

Takk for at du så på meg og ikke på klokka.

Det jeg vil med dette innlegget er å understreke hvor viktig det er å bli hørt. Så kjære lege, lærer, miljøarbeider, helsesøster, sykepleier, forelder og du som har med mennesker å gjøre, to minutter kan ha så mye å si i en altfor travel hverdag. Et blikk som vitner om at du hører.

 Det å ikke bli hørt kan ha alvorlige konsekvenser, sånn er livet.

Derfor ønsker jeg å nå få frem viktigheten av å bli hørt når man trenger det.    

Jeg husker så godt jeg satt på venterommet ditt på Ullevål sykehus, jeg ble fortalt at du som regel var veldig kort i samtalen og hadde veldig dårlig tid.

Men ikke en gang så du på klokka i løpet av de 90 minuttene jeg var hos deg, det er jeg takknemlig for.

I tempoet samfunnet nå beveger i seg lurer jeg noen ganger på om vi blir tatt for å være maskiner? Men nei, det er ikke alle yrker hvor mennesker byttes ut med maskiner, og det er viktig å huske på i tidspressede yrker. Det er menneskers liv som står på spill. Det er mennesker som skal utføre arbeidsoppgaver, så la de få gjøre de ordentlig.

Barn som blir mobbet blir ikke hørt, i den grad at de tar sitt eget liv, ungdom med psykiske lidelser får en sykemelding uten et svar på problemet sitt, fordi man ikke har tid til å finne ut hva det er som feiler dem og andre opplever konsekvenser som skal henge dem med livet ut, nettopp fordi man ikke ble hørt. 

10 år har de sagt er min tid, før det er ødelagt på nytt. Tid har noe å si. 

Vær så snill, ikke la tidspresset ta over, lytt. 

 

 

 

INSTAGRAM: CHRIPAULS    FACEBOOK: HER    KONTAKT: DREAMOFSTYLE@HOTMAIL.COM

17 kommentarer

Anette Skaflem

08.03.2017 kl.09:59

Dette var sterkt å lese! Liker måten du skriver på veldig godt. Men vondt å vite at du har opplevd dette. En god klem til ei flott og sterk jente <3

dreamofstyle

08.03.2017 kl.10:47

Anette Skaflem: Takk for fine ord :) Jeg ønsker å sette et fokus på det å ikke bli hørt, det kan gjøre så stor skade. Desverre er det nok mange som opplever det, i ulik grad.

Victoria Larsen

08.03.2017 kl.11:00

Så utrolig sterk lesing! Så utrolig vondt å høre at du har opplevd det slik, som absolutt ikke burde skje.. Du er utrolig sterk! Goood klem <3

dreamofstyle

08.03.2017 kl.11:09

Victoria Larsen: Takk for hyggelige ord. Det skulle ikke skjedd, men skjedd har skjedd. Så jeg ønsker veldig å sette et fokus på det å ikke bli hørt. Med tanke på hvilke konsekvenser det kan få. Ha en fin dag <3

Henriette Thorkildsen

08.03.2017 kl.11:48

Utrolig trist å lese <3 Men veldig glad for at du til slutt fikk den behandlingen du trengte. Helt forferdelig å ikke bli sett. Sitter med frysninger over hele kroppen. Fantastisk av deg å dele <3

dreamofstyle

08.03.2017 kl.11:57

Henriette Thorkildsen: <3 Jeg ønsker å dele fordi det er så viktig å få et fokus på nettopp dette. Jeg har fått behandling, heldigvis, problemet er bare at veldig mye annet har "sluttet å fungere" i som det skal i kroppen pga. dette. Jeg ønsker derfor å få frem hvor viktig det er å bli hørt, til tross for at jeg føler dette er "prostitusjon" i stor gra. Takk for at du tok deg tid til å lese <3

MarryK

08.03.2017 kl.12:01

Du er så sterk du!!! Blir enda mer stolt av deg <3 Dette innlegget må spres, leses og forstås - er mange der ute som trenger en vekker!

Spanderer neste cola ;)

dreamofstyle

08.03.2017 kl.12:36

MarryK: <3<3 Jeg håper også det :) Haha, sitter akkurat med en halvliter her nå ;p

Marina

08.03.2017 kl.12:24

Så bra du skriver!

Trist at du måtte oppleve dette :(

<3

dreamofstyle

08.03.2017 kl.12:39

Marina: <3 Håper virkelig det kan få satt et fokus på viktigheten av å bli hørt. Jeg kjemper fortsatt med mitt, iom at jeg bare blir dårligere, og antg. må opereres igjen om 10 år. Så dette blir min lille hjertesak <3 Takk for at du tok deg tid til å lese.

08.03.2017 kl.15:41

Ja jeg har vært der,så synlig men likevel så jævla usynlig,årelang kamp kampen å kjempe for livet til å bli hørt å tatt på alvor!

som JEG altid pleier å si GJORT BLE GJORT OG TÅLT BLE TÅLT,sannheten skal frem!

Ønsker deg fra heile mitt hjerte Lykke til!

p.s dette skal gå bra!

dreamofstyle

08.03.2017 kl.15:48

Anonym: Det er så sant! Det går fint med meg, pga. den psyken jeg er heldig å har. Men jeg er så lei av at alt skal være greit, fordi JEG tåler det. Så vil nå gjerne ha frem hvor viktig det er å bli hørt, for opplever enda at enkelte av legene jeg møter har svar som "hvorfor vil du på kontroll? Vi kan jo ikke få gjort noe mer uansett om det blir ødelagt på nytt". Og kommentarer som dette fra fagfolk synes jeg ikke er greit. Tusen takk<3 og i lige måde :)

Pernille

08.03.2017 kl.16:07

Kjempebra å løfte dette, Christine! Veldig synd at du måtte igjennom ild og vann før du ble hørt. Du er sterk <3

dreamofstyle

08.03.2017 kl.16:11

Pernille: Tusen takk for støtte <3 Synes det er ekstremt flaut å blottlegge seg slik. Men synes det er på tide at det kommer frem. Er så viktig, og jeg vet hvor mange som jobber mot tiden, der pasienter blir papirer. Synd at noen mennesker skal være så presset på tid at det går utover andre mennesker igjen. <3

Vilde

08.03.2017 kl.21:28

Fantastisk skrevet og for et flott budskap! Utrolig tøft og flott at du deler dette <3

dreamofstyle

08.03.2017 kl.21:32

Vilde: Tusen takk <3 Synes dette er veldig flaut å dele, men synes det er så utrolig viktig å få et fokus på det å bli hørt. Det kan få så omfattende konsekvenser om man ikke gjør det. Ha en fin kveld!

Vidar Rødsjø

02.02.2018 kl.06:08

Trist å lese. Mest trist å sitte igjen med en følelse av at de første legene ikke tok dette på alvor. Fikk selv i 2016 hjertediagnose som skulle vise seg å være feil. Men verst av alt medisiner var første pri. Bivirkninger av disse fantes bare i mitt hode. Tillit til leger er nå for min del lik 0. Ønsker deg lykke til videre. Du virker som en sterk person.

Skriv en ny kommentar

dreamofstyle

dreamofstyle

28, Tønsberg

Tjena! Her på bloggen vil jeg dele alt fra alle mine useriøse tanker til de litt mer viktige temaene + masse bilder. Elsker å ta antrekksbilder og skrive om alle slags mulige temaer som faller meg inn. Deler også litt fra sykdommen jeg lever med. Seriøst og useriøst :) Dreamofstyle@hotmail.com

Kategorier

Arkiv